TENTOONSTELLING /
Renaat Braem 1910 2010
01.10.2010-09.01.2011

RENAAT BRAEM (1910-2001) was niet alleen een begenadigd architect die beeldbepalende gebouwen van het naoorlogse modernisme realiseerde. Hij had een tomeloos sociaal engagement en een scherpe pen. Originele schetsen, collages en bouwtekeningen toen Braems enorme tekentalent en de sterke verbeeldingskracht waarmee hij zijn ideeën gestalte gaf.

Renaat Braem 1910 2010 was de eerste tentoonstelling in de nieuwe vleugel van deSingel, ontworpen door Stéphane Beel. Deze tentoonstelling wil zowel de architectuurliefhebber als de leek laten kennismaken met het unieke universum van de architect Renaat Braem.

Lees hier het verslag van de finissage

Op Erfgoeddag 2011 opent een kleine tentoonstelling rond Braems Leuvense realisatie Sint-Maartensdal: Architectuur als sociale hefboom. Renaat Braem en Sint-Maartensdal.

 lees meer

De tentoonstelling renaat braem 1910 2010 liep van 1 oktober 2010 tot 9 januari 2011. Ze maakte een reis doorheen het veelzijdige oeuvre van Braem. Zowel emblematische projecten – waaronder de sociale woningsbouwcomplex op het Antwerpse Kiel, het tentoonstellingspaviljoen van het Middelheimmuseum of de Politietoren in hartje Antwerpen – als minder bekende of niet-gerealiseerde gebouwen. In al deze projecten toont Braem zich een veelzijdig ontwerper die telkens opnieuw oplossingen zoekt voor de spanning tussen utopie en context, tussen individualiteit en collectiviteit, tussen dogmatisch modernisme en een meer organische architectuur. Daarbij raken spitsvondigheid van zijn sociale en ruimtelijke analyses, het minutieus materiaalgebruik en zijn sculpturale vormentaal nog steeds aan het hedendaags architectuurdebat.

Curatoren: Sofie De Caigny (CVAa), Elke Hoornaert (CVAa), Katrien Vandermarliere (VAi)
Scenografie: Pieter Boons, Jeroen Verrecht (Heimat )
Grafische vormgeving: Marie Sledsens (Dear Reader)

Locatie: deSingel EXPO (nieuwe vleugel)

Download de tentoonstellingsbrochure - NL en EN (pdf).
 
Anja Van Eetveldt & Maurice Nijhuis /
‘Braem wenst u de verbeelding aan de macht en bomen overal’

In de wandelgang langs de nieuwe Expozaal van deSingel toonden Anja Van Eetveldt en Maurice Nijhuis hun fotografische interpretatie van het werk van Braem. Ze zoomden in op de typische uitgangspunten van de modernistische architectuur en de stedenbouwkundige visies met hoogbouw in parklandschappen, constructiemethoden zoals bouwblokken op pilotis, nieuwe prefabmaterialen zoals beton en pvc. Ook het spel en de poëzie van licht, schaduw, kleur en textuur van Braems gebouwen weten de fotografen op een treffende wijze weer te geven.

Anja Van Eetveldt & Maurice Nijhuis

Locatie: deSingel, wandelgang langs EXPO (nieuwe vleugel)