RENAAT BRAEM 1910 2001 architect

Klik hier om het boek virtueel te bekijken.

Het VIOE (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed) brengt het ultieme Braemboek, een overzichtswerk van één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de moderne architectuur in België.

 lees meer

Op basis van het volledige archief van Renaat Braem zijn meer dan 300 projecten van de vroege jaren 1930 tot en met de jaren 1980 geïdentificeerd, geanalyseerd en uitgebreid geïllustreerd. Zowel uitgevoerde als nooit gebouwde projecten komen in deze oeuvrecatalogus aan bod, om zo Braems totaalbeeld te vatten.

De persoon Braem, zijn ideologie en zijn architecturaal streven naar een synthese van de kunsten komen in een tweede essayistisch luik aan bod. Hierin gaan toonaangevende auteurs op zoek naar zijn betekenis voor de architectuur. Jo Braeken, specialist 20ste-eeuwse architectuur en conservator van het Renaat Braem Huis, schreef een diepgravende biografie van de architect. Francis Strauven analyseert het ontstaan en de ontwikkeling van Braems ideologisch denken. Michael Ryckewaert gaat dieper in op Braems Lijnstadontwerpen. Sven Sterken belicht zijn rol in de Belgische sociale huisvesting, terwijl Fredie Floré een studie maakt van Braems woningen en modelhuizen. Els Spitaels en Stefan Goossens tot slot focussen op Braems biomorfe architectuur, of - zoals zij het zelf noemen – “de architectuur van de liefde”.

Editor: Jo Braeken
Auteurs essays: Jo Braeken, Fredie Floré, Stefan Goossens, Els Spitaels, Sven Sterken, Francis Strauven, Michael Ryckewaert
Auteurs catalogus:
Jo Braeken, Inge Bertels, Sarah Depestel, Leen Meganck, Karina Van Herck, Eva Van Regenmortel
Productie: VIOE
Uitgever: VIOE en ASA Publishers
Vormgeving en opmaak: Thomas Desmet & Jeroen Wille, Studio Luc Derycke
ISBN: 978 94 6117 004 0

Verschijningsdatum: 1 oktober 2010
 

productie


bestellen

99,00 EURO
ASA Publishers


Zie ook